Projekt P.I.K Mornar – centar podvodne tehničke kulture

22. siječnja 2021. P.I.K. Mornar

Podvodno istraživački klub Mornar je u prosincu 2020 realizirao projekt: P.I.K Mornar – centar podvodne tehničke kulture koji je sufinanciran iz proračuna Grada Splita preko Službe za društvene djelatnosti.

 

Posljednjih je godina prisutna ekspanzija upotrebe mješavina obogaćenog zraka u rekreativnom ronjenju zbog niza prednosti, a PIK MORNAR, kao jedan od najstarijih ronilačkih klubova na Jadranu koji datira iz 1959. godine, želi pratiti trendove u tehničkoj izobrazbi kadrova kako bi se stvorile dugoročne predispozicije za održivost tehničkog programa, te je ovaj projekt baziran na izobrazbi ronilaca za ronjenje Nitroxom.

Polaznike tečaja je educirao licencirani instruktor Igor Glavičić putem tečaja po ronilačkoj asocijaciji PSS. Odrađeni su tečajevi: Basic Nitrox, Advanced nitrox (Decompression Techniques i Accelerated Decompression) , te su stečena znanja dobivanja željene mješavine obogaćenog zraka (nitroxa).

Putem projekta je nabavljena i oprema za realizaciju projekta koja će se koristiti i nakon njegovog završetka.
Projektom su se stekla znanja koja će se moći primijeniti prilikom provedbe tehničkog ronjenja kao i stjecanje novih kompetencija putem kojih će stečena znanja prenositi budućim članovima kluba te će se time postići održivost projekta.

Ostvaren je opći cilj programa te smo kreirali sve institucionalne preduvjete za razvoj i provođenje tehničkih programa koji su fokusirani na tehničko i tehnološko napredovanje. Provedbom projekta postignut je i specifični cilj, a to je promicanje tehničke kulture i širenje svijesti o važnosti iste na području Grada Splita.

Ovim programom korisnici su unaprijedili svoje ronilačke vještine, certificirani su u novim područjima ronjenja a odnose se na tehničko ronjenje. Program im je omogućio daljnje napredovanje i usavršavanje u tehničkom ronjenje te prenošenje stečenih znanja novim članovima kluba i polaznicima tečajeva tehničkog ronjenja. S navedenim certifikatima polaznici programa su stekli znanje koje je dugoročno, na čijim temeljima mogu graditi nova znanja, stjecati nove vještine i kompetencije.